ΕΜΣΤ

Είναι το εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Είχα την εντύπωση πως θα ξεκινούσε την λειτουργία του στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, εως τότε όμως στεγάζεται στο ωδείο Αθηνών, απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Ο χώρος είναι υπόγειος και μεγάλος. Για κάποιον λόγο στις οροφές το τσιμέντο είναι ακάλυπτο, κάτι που δεν μου άρεσε. Από την άλλη τα βιβλία του πωλητηρίου δεν έχουν τόσο υπερβολικά υψηλές τιμές όσο στα ιδιωτικά μουσεία.

Εως την 01/03 είχε δύο εκθέσεις. Μια αναδρομική της Μπίας Ντάβου, την οποία δεν είχα καν ακουστά. Για άλλη μια φορά μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η μοντέρνα τέχνη είναι ένας τρόπος ψυχανάλυσης του καλλιτέχνη ή και ψυχανάλυσης της εποχής μας μέσα από τα μάτι του καλλιτέχνη. Η Ντάβου εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες. Τα έργα της ποικίλουν από πίνακες εως ιστία, αλλά το “μήνυμα” δεν το έπιασα. Φυσικά όπως πάντα δεν υπήρχε κάποιο επεξηγηματικό φυλλάδιο, ας είναι καλά η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Η άλλη έκθεση ήταν με βιντεοπροβολείς, από τους “Young-hae Chang Heavy Industries”. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από εδώ. Περνούν κάποια μηνύματα (τίποτα το συγκλονιστικό) αλλά το καλύτερο στοιχείο τους ήταν η μουσική. Τα κείμενα είναι δύσκολο να τα ακολουθήσεις από την οθόνη του υπολογιστή. Στο μουσείο ήταν εύκολο, αν και προφανώς χρονοβόρο καθώς η κάθε παρουσίαση πρέπει να έφτανε τα 15 λεπτά. Ούτε και αυτή ήταν για να πάει κανείς τρέχοντας. Σήμερα για να κάνεις τέχνη χρειάζεσαι λιγότερο ταλέντο από ό,τι στο παρελθόν. Είναι σημαντικότερο το να έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες και κάποια πονηριά έτσι ώστε να παρουσιάσεις ως τέχνη κάτι τόσο απλοϊκό που η πλειονότητα θα θεωρούσε περιττό ή βλακεία. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Advertisements

1 comment so far

  1. kitsosmitsos on

    Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης αντάξιο της πόλης. Για να δούμε…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: