Ανήκομεν εις την Δύσιν

Είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας το bebook. Επιτέλους, μετά την διάθεση στη χώρα μας έστω κι ενός e-book, ανήκουμε πάλι στη Δύση.

Σίγουρα μελλοντικά θα διαβάζουμε σε ηλεκτρονικό χαρτί ή έστω σε χαρτί που θα διαγράφεται (το ετοιμάζει η xerox). Βέβαια αυτό το μέλλον είναι μακρινό, καθώς από τη μια πρέπει να πειστεί το κοινό, μεγάλο μέρος του οποίου δεν θα δει με καλό μάτι τα ηλεκτρονικά βιβλία (η δύναμη της συνήθειας βλέπετε είναι μεγάλη). Από την άλλη θα πρέπει να πειστούν και οι εκδότες, καθώς σίγουρα φοβούνται την πειρατεία. Οι εφημερίδες που έχουν διαδικτυακή παρουσία θα έπρεπε να σπεύσουν να κυκλοφορήσουν συνδρομητικές εκδόσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι συσκευές για την ώρα είναι ακριβές, (με τιμή 330€, το bebook αντιστοιχεί σε το πολύ 7300 τυπωμένες σελίδες δύο όψεων), ενώ δυστυχώς το τρέχον υλικό κοστίζει πολλές φορές περισσότερο από όσο το τυπωμένο, Οπότε σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα βιβλία, οι ηλεκτρονικές εκδοχές είναι οικονομικά ασύμφορες. Αναφέρομαι βέβαια πάντα στον αγγλόφωνο κόσμο, στην Ελλάδα μόνο η Anubis και ο Ψυχογιός ασχολούνται με το αντικείμενο.

Από την άλλη, για την ώρα το ηλεκτρονικό βιβλίο βολεύει πολύ για να διαβάζει κανείς εγχειρίδια και τεχνικά βιβλία γενικότερα (μπορείτε να βρείτε δωρεάν άφθονα ψάχνοντας). Γενικώς αν τυπώνετε υλικό από το διαδίκτυο, ή αν τυπώνετε δύο-τρεις φορές το ίδιο έγγραφο προκειμένου να το διορθώσετε, είναι μια καλή λύση για σημαντική μείωση των εξόδων εκτύπωσης. Ακόμα, τα παλιά βιβλία μπορεί κανείς να τα κατεβάσει δωρεάν, μιας και για αυτά δεν ισχύουν πνευματικά δικαιώματα. Φυσικά, πάλι στα αγγλικά κατά κύριο λόγο.

Μια δυνατότητα που θα πρέπει να προστεθεί γρήγορα, είναι αυτή των σημειώσεων πάνω στο κείμενο. Για την ώρα μόνο τα πολύ ακριβά (από 500€) και αργά irex iliad την διαθέτουν. Για εμένα που πάντα σημειώνω πάνω στα βιβλία είναι πολύ σημαντική έλλειψη. Επίσης καλό θα ήταν να χρησιμοποιούσαν απλές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Advertisements

1 comment so far

  1. phlou...flis on

    Αναμένομεν


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: